Polskie ryby

W dzisiejszych czasach do łask wracają bez wątpienia ryby, które były ostatnimi laty bardzo rzadko wykorzystywane w polskich daniach. Bardzo dużą popularnością cieszą się bez wątpienie pstrągi, które swoim smakiem czarują wiele osób, które raz skosztują tej ryby. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o polskie pomorze, gdzie bez precedensu króluje dorsz. Ryba ta jest smaczna i bardzo często jest ona wykorzystywana i przyrządzana na wiele sposobów, dzięki czemu można tej ryby spróbować na wiele sposobów. Dziwna sytuacja jest jeśli chodzi o karpia, ponieważ jest to ryba, która tak naprawdę tylko w Polsce jest jedzona z takim smakiem jak ma się to w przypadku innych ryb. Na zachodzie europy karpia się nie jada, gdyż uważa się iż ta ryba jest niesmaczna. W Polsce karp to przede wszystkim potrawa, która wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia, gdzie karp króluje, ale także poza tym świątecznym okresem ludzie bardzo chętnie sięgają po tą rybę jedząc ją także na wiele różnych sposobów, w zależności o gustów i smaku.