Fasolka po bretońsku
Wśród wielu polskich potraw, które cieszą się dużą popularnością, a także które są szybkie do przygotowania, należy opisać w tym miejscu potrawę o nazwie fasolka po bretońsku. Jest to potrawa szybka w przygotowaniu, która jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Należy przygotować na początek dzień wcześniej groch „Jaś” który należy włożyć do garnka z wodą i odstawić na noc, po czym na drugi dzień w tej samej wodzie gotować go na małym ogniu. Osobno należy pokroić kiełbasę oraz boczek i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulą na patelni. Do smażącej się kiełbasy można dodać różne przyprawy, w tym szczyptę papryki chilli, która dodaje aromatu naszej potrawie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także dodanie do gotującego się grochu majeranku. Do gotującego się grochu należy dodać przecier pomidorowy oraz wcześniej smażone kiełbasy i gotować do zagęszczenia, które uzyskuje się poprzez dolanie mąki wymieszanej wcześniej z wodą w szklance. Potrawa ta jest przepyszna, którą można spożywać wraz z całą rodziną. Doprawienie dla smaku jest zależne od gustów, ponieważ jedni lubią bardziej doprawione potrawy inni mniej.